Vijf privacyvragen die je moet stellen als je een nieuw sociaal netwerk lanceert

Ook de bioscoop uitgelopen na het kijken van The Social Network met plannen om een sociaal supernetwerk als Facebook te beginnen? Eerlijk gezegd, die gedachte is bij mij wel even te binnen geschoten. Nieuwe sociale netwerken poppen de laatste tijd uit de grond als paddenstoelen in de herfst – of ze staan op het punt van lanceren. Of het nu gaat om een Facebook-killer, een Twitter +, een LinkedIn 2.0, de nieuwe Foursquare of een Hyves anno 2011. Zowel internationaal als in Nederland zijn er meerdere initiatieven gaande, waarvan Diaspora de bekendste is.

Vandaag schreef Marketingfacts bijvoorbeeld over een nieuw Nederlands social network, genaamd Blytes. Een leuk initiatief van een 16-jarige ontwikkelaar, maar of het erg levensvatbaar is tussen het grote geweld en de enorme aantallen van Hyves in Nederland en Facebook wereldwijd is altijd maar de vraag.

Nu in private bèta is het Nederlandse Whoopaa. Ditmaal geen 16-jarige codeur, maar drie business-studenten achter de knoppen. Zij willen met Whoopaa een scheiding aanbrengen tussen persoonlijke en zakelijke profielen. “We want you to be in control of your own privacy settings, making them transparant. That’s why you can manage your own privacy settings for your Personal and Business profiles separately”, aldus de tekst in de bèta invite.

BranchOut, een app in Facebook waarmee je je LinkedIn kunt toevoegen en vrienden kunt endorsen bij werkgevers, ging duidelijk de fout in met privacy settings. Als je een vriend uitnodigde, werd dat op de wall van Facebook geplaatst. Zonder medeweten van de gebruiker. In mijn geval 24 keer achter elkaar.

Ik stuurde een mailtje naar hun customer service en kreeg de volgende reactie: “Sorry about this, we had no idea we would grow this quickly then finding this a problem. We’re going to be building non wall posting invite functionality this week for this reason, and in the meantime the best way to invite without posting to a wall is to endorse the person you’d like to invite. If you go to your Apps settings page in Facebook, select the BranchOut application and you can remove the Post to my Wall ability. This will allow you to use BranchOut but no one will be able to post to your wall, and you won’t be able to share a job via your wall. This is probably the best solution for you.”

Tja. Waarom niet meteen deze functionaliteit toegevoegd, vraag je je dan af.

Voor wie alsnog óók een sociaal netwerk wilt beginnen, of je nou een puberende PHP-er bent of een ambitieuze boekenwurm, stel jezelf dan de volgende vragen. Waar moet je rekening mee houden met betrekking tot privacy als je een sociaal netwerk wilt beginnen?

Heeft de gebruiker controle en makkelijk toegang hebben over en tot zijn privacy settings?
Heeft de gebruiker de controle over zichtbaarheid van zijn profiel in zoekmachines, zoals 123people?
Begrijpt de gebruiker van tevoren wat er met zijn persoonsinformatie gebeurt als hij deze aan het netwerk toevertrouwt?
Als een gebruiker zijn status wijzigt, wie ziet dit dan? Vrienden, vrienden van vrienden, of is de status zichtbaar voor iedereen?
Kan de gebruiker eenvoudig persoonsinformatie, updates en tags over hem verwijderen in overeenstemming met de heersende wetgeving?

Op dit vlak van privacy zie ik een interessante ontwikkeling ontstaan bij Blytes. Zij claimen gezichtsherkenning toe te voegen aan sociaal netwerken. Maar als dat automatisch gebeurt, in plaats van met tagging zoals bij Facebook en Hyves, dan verliest de gebruiker de controle en zijn ‘recht op vergetelheid’.

Daar hebben ze wel over nagedacht: Hoe beinvloedt gezichtsherkenning mijn privacy? staat te lezen in de summiere Help-sectie van Blytes. Niet, aldus Tim. “Blytes herkent alleen gezichten. Gezichten worden vooralsnog niet opgeslagen en de foto-eigenaar moet na de herkennings-procedure alsnog een profiel koppelen aan het gezicht.”

Welke privacy settings mis je of vind jij belangrijk bij een sociaal netwerk?

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *