Vijf opmerkelijke resultaten uit het onderzoek van 123people over online privacy

Online privacy is altijd een heet hangijzer geweest in het Web 2.0-tijdperk. Met de opkomst van sociale netwerken, de explosie van content en simpelweg overal en nergens een reactiefunctie bij artikelen nemen de plaatsen waar mensen persoonlijke gegevens publiekelijk achterlaten op het internet met de dag toe. Bij 123people zijn wij dagelijks bezig met de vraag: hoe zien onze gebruikers hun online privacy?

Online privacy
Aan de ene kant kunnen mensen met 123people makkelijk hun digitale voetafdruk controleren. Als zij vervolgens iets vervelends tegenkomen, of een sociaal netwerk waar ze het bestaan allang vergeten waren, terugvinden via 123people, dan kunnen ze direct actie ondernemen en de informatie (laten) verwijderen. Aan de andere kant hebben wij als online service natuurlijk zelf óók de taak om de huidige (Oostenrijkse) wetgeving met betrekking tot bescherming van persoonsgegevens te respecteren en de online privacy van onze gebruikers te waarborgen. Daarom wilde 123people, met Data Privacy Day op 28 januari in het achterhoofd, wel eens peilen hoe de (internet)gebruikers in de landen waar 123people actief is tegen hun online privacy aankeken. Dat leidde tot enkele opmerkelijke resultaten.

Vijf opmerkelijke resultaten uit het onderzoek over online privacy:
Gevaar: Maar liefst 90 procent van de respondenten wereldwijd had het gevoel dat hun online privacy gevaar loopt. Dat gold evengoed voor de 287 Nederlandse ondervraagden, die iets boven het gemiddeld scoorden. Vrouwen maakten zich over het algemeen meer zorgen (92%) dan mannen (86%). Amerikanen maken zich het meest zorgen, Italianen het minst over hun online privacy.
Privéprofiel?: Bijna 80 procent van de respondenten gaf aan profielen in sociale netwerken op privé te zetten, als de kans hen geboden wordt. Nederlanders zijn het minst voorzichtig: slechts 63% neemt een privéprofiel. Fransen zijn het voorzichtigst: 86% zegt een privéprofiel te nemen.
Spijt van online posten van informatie: Twee derde van de respondenten gaf aan spijt te hebben van het online posten van informatie. Nederlanders zaten iets boven de gemiddelde score.
Baan kwijt of niet gekregen: Zeker 11% van de ondervraagden zegt een baan te hebben verloren óf niet te hebben gekregen door online informatie, zoals content of foto’s. Dat geldt ook voor 10% van de Nederlanders, trouwens.
Wie verantwoordelijk voor online privacy?: 61% van de Nederlandse respondenten zegt dat de gebruiker zélf verantwoordelijk is voor online privacy, iets boven het percentage (56%) van de ondervraagden wereldwijd. Meerdere opties waren mogelijk bij deze vraag. Volgens de Nederlanders (41%) ook zijn privé-ondernemingen (sociale netwerksites, blogplatformen, databases) verantwoordelijk voor het borgen van online privacy. In Spanje en Italië is dit beeld omgekeerd.
Overname onderzoek(sresultaten) s.v.p. met bronvermelding: meinungsraum.at in opdracht van personenzoekmachine 123people.nl.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *