De waarachtige wereld van 123people volgens Stille Suiker

Het is een grote vriend van Google wanneer het om personen zoeken gaat: 123people uit Oostenrijk, de Europese personenzoeker voor mensen die graag verward raken of op het verkeerde spoor gezet willen worden. Als je telefoonnummers zoekt, is de site je beste keuze. 123people vindt bij een enkele persoon soms honderden nummers. Nadat je het laatste nummer hebt gedraaid, weet je weer dat je de nummers hebt geprobeerd die aangeboden worden door een gratis personenzoeker.

Onze vrijgezelle premier Mark Rutte heeft 73 nummers, wat lastig kan zijn voor zijn aanstaande partner. Rutte woont in Haarlem, Wateringen, Spaarndam, Heemskerk, De Zilk, Oss, Amsterdam, Papendrecht, Krommenie en nog wat steden en dorpen. Overigens heeft hij in Haarlem vier woningen op zijn naam staan. Om een of andere reden is hij onder twee schuilnamen actief op Mindz.com.

Onze bekende vrijheidgoeroe Geert Wilders heeft twee woningen in Maastricht, maar hij woont ook in Groningen. Waarom is Maurice de Hond eigenlijk de eerst gerelateerde persoon aan Wilders? En waarom heeft ook Wilders twee schuilnamen op Mindz.com?

Journalist Jort Kelder heeft 188 nummers. Probeer er eentje en wellicht krijg je Jort aan de lijn. De Jort uit Den Ham bijvoorbeeld, of de Jort uit Raalte. Zijn rivaal Pieter Storms uit onder meer Echt, Beverwijk en Landgraaf kun je via 20 lijnen bereiken.

De auteur van dit bericht heeft vijf woningen. Eerlijk gezegd heb ik mijn woningen in Veenendaal, Drachten, Nijkerk en Gorredijk nog nooit bezocht, maar ik ben trots op het gegeven. Het telefoonnummer uit Tiel is mij trouwens vreemd.

Mijn verwachting is dat 188 nummers maar een klein aantal is op 123people. Ik ga niet op zoek naar recordbrekers, dat mag Guinness van me doen – als Guinness brood ziet in de waarachtige wereld van 123people, want Guinness zoekt net als iedere andere mens naar feiten. Toch?

Disclaimer: Dit artikel betreft een gastblog dat eerder verscheen op Stille Suiker, de meningen in het artikel komen geheel voor rekening van de auteur en betreffen niet noodzakelijk de zienswijze van 123people. Desalniettemin zagen wij de humor in van dit verhaal en vonden wij het de moeite waard om te delen. Ook een gastblog over 123people, personen zoeken, online reputatie of digitale voetafdruk schrijven? E-mail: r.janssen@123people.com.

Kan dat, een leven buiten de schijnwerpers van social media?View Comments
Posted by Remco Janssen on 10 December 2010 – 15:33
Filed under Blogs

Wat is het eerste dat je doet als je op zoek bent naar je oude buurjongen/meisje, jeugdliefde of klasgenoot? Juist, je grijpt naar een zoekmachine of personenzoekservices als 123people en je voert daar de naam in van de persoon in kwestie. Met de overweldigende groei van social media is het bijna onmogelijk uit de schijnwerpers van de social media te blijven. Daar kijken we anno 2010 helemaal niet meer van op: het besef dat wij allemaal wel ergens onze digitale voetafdruk achterlaten is bij iedereen zo langzamerhand wel ‘geland’.

6 Spotlights

Coulissen van social media
Mocht ik willen. Op de – overigens geheel vernieuwde – Engelstalige blog van 123people beschrijft collega Michele hoe een familie reageert op hun ‘aanwezigheid’ bij 123people. Zij hadden zich totaal niet beseft dat zodra zij in openbare foto’s, blogs, fora hun naam vermelden, zij gevonden kunnen worden door zoekmachines. Mijn persoonlijke mening? Het internet wordt vaak vergeleken met een supersnelweg. Deze mensen hebben zonder dat zich te beseffen vanaf de afslag van die snelweg borden geplaatst, naar hun digitale huis: hun familieblog. In de voortuin hebben zij een groot bord geplaatst. Op dat bord staat: ‘Kijk gerust door de ramen naar binnen’. Inmiddels realiseert deze familie zich maar al te goed wat zij hebben gedaan. Vanaf volgende week vrijdag staat de familieblog op ‘privé’. Deze familie kiest voor een plek in de coulissen van de social media, niet in de schijnwerpers. Heel verstandig!

Shot roadsign near Ravdoucha

Online undercover
Nog een voorbeeld. Van de week zat ik te eten bij een oude jeugdvriendin die ik meer dan tien jaar niet gesproken had. Door persoonlijke tegenslagen moest zij online tijdelijk even ‘undercover’. Maar niet voor lang. Zij koos ervoor om haar profielen, óók de zakelijke, weer open te stellen voor zoekmachines toen het ergste eenmaal achter de rug was. Behalve op Twitter, waar zij tijdelijk verbleef onder een alias. Begrijpelijk, want daar deelt zij wel heel publieke informatie – over waar zij op dat moment is, bijvoorbeeld. Ik proefde verder wel bij haar het gevoel dat zij bewust koos om weer de openbaarheid op te zoeken: mijn online identiteit laat ik mij niet afnemen! Zij kiest bewust voor een leven in de schijnwerpers, met alle voordelen en risico’s vandien.

Undercover Economist investigates

Publieke rel
Onlangs werd de digitale expert van de Nederlandse ambassade in Washington plots ‘slachtoffer’, of dader, van een publieke rel. Zij zou met twee andere ambassademedewerkers een barrekening niet hebben betaald en daarna betrokken zijn geraakt bij een gevecht. Haar volledige voor- en achternaam werd genoemd in een grote Amerikaanse krant. Met tot gevolg dat mensen haar – natuurlijk! – massaal zijn gaan opzoeken via (personen)zoekmachines. Hoewel zij haar LinkedIn-profiel op privé had gezet, bleef deze vindbaar en zichtbaar in cache. Als je dus je digitale voetsporen alsnog wilt uitwissen, dan kan dat even duren. Zomaar van de schijnwerpers terugkeren naar de schaduw gaat niet zo vlot als je zou willen op zo’n moment!
Paparazzi

Géén digitale voetafdruk
Het is natuurlijk bijna onmogelijk om géén digitale voetafdruk te hebben, zeker op het moment dat je het professionele leven instapt. Je naam kan bovendien op de gekste plekken genoemd worden: weleens rekening mee gehouden dat de uitslagen van hardloopwedstrijden op websites van atletiekverenigingen worden gepubliceerd? Of dat je naam opduikt bij de foto’s van de schoolreünie van twee jaar geleden? Wat vinden jullie? Een leven buiten de schijnwerpers van social media en het publieke wereldwijde web, moet je dat heden ten dage überhaupt eigenlijk nog wel willen?

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *